Goda recept med honung
från våra medlemmar
från våra medlemmar
Recept från Carina Branth. Maj 2019
Granola (rostad musli)
Såhär gör jag och det blir närmre 2 liter förvara lufttätt
500 g havregryn (ekologiska) motsvarar 15 dl
8 msk flytande honung
8 msk olivolja
Värm oljan och honungen en aning, när det är varmt, blanda med havregrynen.
Blanda 4 msk solrosfrön
4 msk pumpakärnor
4 msk grovhackade mandlar/hasselnötter
4 msk kokosflingor
2 msk vaniljextrakt, eller 2 tsk vaniljsocker
Blanda nu detta med havregrynen.
Lägg det i en bakplåtsklädd djup ugnsplåt. Rosta i ugn i 160 grader varmluft i 25 minuter. (rör minst en gång!)
Tillsätt efter rostningen t ex 6 msk tranbär eller russin
och 8 torkade aprikoser skurna i mindre bitar
Alternativt kan de torkade frukterna uteslutas och istället kan man använda valfri färsk frukt när man blandar sin portion.
Honungs Bullar
ca 20 st
Ungstemperatur 225 grader
6dl vatten
2dl vetekross
1/2 dl solrosolja
1dl honung
1tsk salt
50g jäst
ca 11dl vetemjöl
Till penslingen 1dl vatten,1 tsk honung
koka upp vatten och vetekross.Rör ner honungen och solrosoljan.Häll upp i en degbunke och låt blandningen svalna till ca 37 grader (fingervarm).Lös upp jästen i lite av degspadet och blanda ner den tillsammans med salt och större delen av mjölet.Arbeta ihop till en smidig deg.Låt den jäsa ca 30 minuter.Dela degen i två delar. Och rulla ut varje del till en längd.Och dela varje del i 10 bitar.Rulla runda eller ovala bullar.Lägg dem på plåt och jäs ca 30 minuter.Pensla med honungsvattnet.
Skållade Rågbröd
Två limpor
Till skållning (dag 1)
7 dl vatten
13 dl grovt rågmjöl
2 msk kummin
2,5 dl honung
Till utbakning
2 dl vatten
75 gr jäst (1,5 paket)
1,5 msk salt
8 dl vetemjöl (t ex vetemjöl special
eller spelt vetemjöl)
ev 1dl solros- eller linfrö efter behag
Dag 1
Koka upp vatten, honung o kummin, slå över rågmjölet o rör om.
Täck över med plastfolie o låt stå till nästa dag. (10-12 tim)
Dag 2
Lös jästen i fingervarmt (37gr) vatten och tillsätt salt.
Blanda degspad o det skållade rågmjölet