image
Årets honungs vinnare Jörgen Nisson 2016
Årets honungs vinnare Jörgen Nisson 2016
Kent tackar för sig efter 10 år.
Kent tackar för sig efter 10 år.

Jag måste berätta om lyckan att vara biodlare. /Gertrud Hansson

År 2015 på våren sålde jag mina kupor och min slunga till Eva och några lådor till Sebastian - båda från vår förening. Mina bi hade inte överlevt vintern 2014/15. Jag gick länge i tankar att sluta som biodlare eftersom jag hade fått en chronisk sjukdom och tyckte det var jobbigt att behöva lyfta tungt. Jag blev lite ledsen och saknade “mina bi“. 

Söndagen den 21 juni 2015 hörde jag brus i grannens trädgård och jag ryckte ut och fångade in en svärm. Hade jag förutsett detta för att jag behöll en kupa som bara väntade på att ge bina ett nytt hem?

Nu har vi mitten av juni månad 2016 och allt talar för att juni är en svärmmånad. För 14 dagar sedan kom en svärm och satte sig på ett av våra många äppelträd. Jag ringde genast till Sebastian att komma hit med en låda. Svärmen fångades in och blev ompysslad av mig i 14 dagar. Den utvecklade sig mycket bra. 

I söndags eftermiddag den 12 juni flög en ny svärm över till grannen. Jag är nästan säker på att den inte var från mig. Samma dag på morgonen gick jag genom mitt eget samhälle och i det var allt bra. Jag hade också slungat rapshonung i samma vecka och bina är flitiga och fyller honungen i de nyslungade ramarna.

Eva har jag träffat år 2011 för första gången på simhallen. Medan vi simmade bredvid varandra berättade jag för henne att jag hade slungat honung tidigare på morgonen. Eva blev „biten“ och jag rekommenderade henne att gå en nybörjarkurs. Idag har hon flera bikupor.

Tisdag den 14 juni på morgonen kom besiktningsmannen Lars och godkände båda svärmarna vilka jag bortskänkte till Eva och Sebastian. Medan Eva körde hem sin bikupa i egen bil väntade jag på Sebastian som kom lite försenad. Förundrad tittade jag på bilen med hästtransport som stannade framför vårt hus. Jag började skratta när jag såg Sebastian stiga ur bilen.

Sebastian tycker det är spännande att han plötslig har blivit biodlare! Jag blev glad att kunna ge bort en infångad svärm och behåller nu mitt bisamhälle som jag  året innan bortlovade till Sebastian.
Glad är jag att ha kunnat bidra till en ny biodlare.
/Gertrud Hansson

Vårmötet i Krapperup.

Det samlades ca:40 personer +2 hundar inför vandringen runt alla buskar och träd vid slottet. Det var ett bra väder att traska runt och insupa miljön samt  få sig ett litet biprat med folket i klubben. Själv ser jag skillnad på barr och lövträd, men vissa har mångfaldigt bättre kunskap än vad jag har märkte jag.. Ni som vann drottningar får reda på senare hur Ni går tillväga.

Vårmötet 2016. Ett gäng till i kaffestugan.

Vårmöte båstad 2018

Diplom för årets "kretslöpare 2017" från "NSR" i Helsingborg.
-Tungt...

Idel glada miner.
2015 års vinnare av bidrottningar från hallands väderö. Vi tackar Heinrich för drottningarna 

Vårmötet 2016.
Vi som inte fick plats i kaffstugan,fick sitta ute i kvällsolen.

Vårmötet 2016. Bi-snack och lite annat i proppfull kaffestuga. Utlottning av 8 drottningar och 1 avläggare  till hugade medlemmar.
 

Kerstin Ebbersten, Agronom, har forskat på bin sedan början av 70-talet. Hon menar att många av de problem bina har handlar om hur vi avlar och att vi inte låter bina vara i fred. Eftersom bina i kupan ska ses som en organism kan man inte tänka genetiskt som med däggdjur. Många bin är för nära släkt och klarar därför inte de sjukdomar som de skulle fixa bättre om inte vi var där och störde. Detta och mycket mer fick vi veta på hennes föreläsning under 2015
2015
Nu börjar nybörjarkursen gå mot sitt slut. Honungslungning, med varraokontoll visning hos Ingrid. Som nybörjare så är det mycket bättre när någon kunnig pekar på kvalstren än man ser det på bild. Kaffe,bullar med nyslungad honung var inte helt fel det heller..
Göran P Ödåkra.
 Kursdeltagarna i bikursen får göra sin första kompletta biram. Från spikning till fastsättning av vaxskivan. 

 Årets första föreningsmöte  var den 26 januari. Vi som trots busvädret tagit oss dit fick höra ett mycket intressant föredrag av Bo Lindahl . Om Biodlar resan som gick till Vietnam förra året.
          
 

När årsmötesförhandlingar-na var slut och vi sett ett par små filmer om avläggare och slungning övergick vi till förtäringen. Det var smörgåstårta och efteråt var det hemlagad glass som Ingrid gjort.
Foto James Brockie


Vi var 52 deltagare på årsmötet. Det blev hållt på Sköldenborg den 13 november. Protokoll från årsmötet återfinns under fliken dokument.
Foto: James Brockie

Flera olika priser delades ut. Här mottar Ingemar Johansson Tage Ingelssons vandringspris för årets godaste honung.
Foto:James Brockie

Även i år deltog vi i den stora trädgårdsfesten på Sofiero. Det var den 29 - 31 augusti. Här är det Anna-Greta och Ronny som säljer honung.
Foto. Gertrud Hansson

Honung i ösregn gick åt som smör i solsken.
Foto. Gertrud Hansson

 

Här berättar Lars Mårtensson om biskötsel och biodling för intresserade besökare-
Foto. Gertrud HanssonDen 14 juni var vi på  bigårdsbesök hos Tommy Johansson

En bisvärm landade i ett träd när deltagarna gått hem.
Foto: Tommy Johansson

 

Mycket bisnack blev det.

 
Den 5 juli var vi bjudna till parningsstationen på Hallands Väderö.
Alla lyssnade mycket intresserat         Heinrich Valtinat i            berättartagen   
Foto: Gertrud Hansson

Denna fina utställning ordnade Gertrud på Laröds bibliotek under april månad.
Foto: Gertrud hansson

Julmarknad

På Fredriksdal 5-7 
december