image

Välkommen till Nordvästra skånes biförenings hemsida.
Vi har denna som en anslagstavla där medlemmar kan "fästa" upp info som kan vara till nytta för övriga medlemmar inom föreningen. Hemsidan är nördig, bara en massa bi och dess värld..
Ni som tror att ni kommer att se häftiga kioskvältande upplevelser i rörliga bilder och skrift blir grymt besvikna. Har Ni något alster/information som NI tycker skall in, kontakta  hemsideansvarig. Sänd gärna in någon bild eller liknande.

                                      Aktuellt

2022 första inomhusmöte..

13 jan 
HD huset
Asa med er en liten anonym honungsburk från er egna bifarm. Sen blir det testning för våra medlemmar om dom kan smaka skillnad på nån billig variant typ honung från nån utlänsk uppodlade i kreasotslipers bikupor på något skumt kemiskt industriområdeoch vår egna inhemska svenska varianter...Nån kanske har 50% sirap i sig, vem vet ;)
 
Ingrid står för logistiken,  så smyg fram burken till henne, så ingen ser vad du ger för bidrag..

Årsmöte bestämt till gamla HD-huset rakt över motorvägen till  polishuset i HBG.
11 November tidpunkt 18:30.
Ingång o parkering på baksidan 
 

Årsmöte 11 november

Var vet vi inte. PGA att vi är många o då duger inte vår vanliga lokal. Vi måste ju kunna dricka kaffe o ta en mumsbit tillsammans på nästan lagstadgad coronaavstånd, inte "loakalbuss-2-till-väla-en-lördageftermidag" avstånd .. Avaka o se vad som kommer upp. Styrelsemedlemmar letar lokaler...

Det kan vara så att jag skickar ett mail till er angående mötet. Vill ni hänga med på mina sporadiska kom- ihåg email  från föreningen så får ni skicka in er emailadress.  

Honungsbedömning sista inlämning till kommittén 22 Aug.

1 Burk
Ange Medlemsnummer, se baksidan av bitidningen.
Telefonnummer.
Ta med bedömningspapper som finns med i bitidningen för någon gång sedan. alt via : Länk.

Lämnas till: Antingen till Stefan på Fredrikstals museet. Ring 0706404523 o lämpa av  under dagen när han jobbar. ELLER till Ingrid ute i Mörarp . Ring först o kolla om hon är hemma ,hon kanske springer runt med sin hund eller glor på ett gäng bin. 
/Göran web-nisse

Buckfast avläggare säljes 1800:- i HBG 

Se i fliken sälj

Kolla i sälj/köpes fliken.

 6kg vax.
4st hela samhällen med alla tillbehör säljes.

Varroaträffen hos Ingrid blev en trevlig tillställning

Fint väder, några stationer som man kunde gå imellan med olika tips o trix. Men mycket var även att bara träffas o ge tips o annat. Själv blev jag nyfiken då en av medlemmarna visade sin logger för vikt i kupan via SMS. Det var också lite bi anatomi o sjukdomar med Sven-Gunnar med reserv mikroskopet . Förhoppningsvis hittar Ingrid den lilla väskan med den skraltiga bärbara datorn o USB mikroskopet så vi kan botanisera ännu lättare på allt möjligt nästa gång.  
Och sen var det ingrids fika såklart, inte helt fel.. 

Bikurs för nybörjare.

Istället för att åka till New york i år igen. Gå en snabbkurs i bihantering i Tågarp bland åkerfälten. Hoppa vidare på länken längst ner till Vuxenskolan. Enda kravet är att du kan tänka dig se en massa bin springandes runt på vaxkakor, samt du har inget emot att se ut som modern variant av följande poporkester efter youtube reklamen LÄNK.
 
https://www.sv.se/sokresultat/?phrase=biskötsel&sortby=standard&sortdirection=asc&distance=-1&timeperiod=0&courses=on&events=on&department=Mörarp_11

Web föreläsning från skogsbruksverket.

26/5 19:00-21:00. starta upp nedanstående länk för registrering ett stund innan med lite namn o emailadress till er. Verkar inte kosta något. Gärna med hörlurar och mikrofon om ni får för er att trada lite med föreläsarna. se program under "kalendarium".
https://zoom.us/meeting/register/tJwrfumprDgvEtyyA1ZUHVbz37C73WdpWgV7

Vill du bli en honungsbi svärmfångare som drabbade kan ringa till? 
Biodlarnas riksförbund skickar följande länk. 

https://www.biodlarna.se/svarmtelefonen-2/
 

Årets första möte avklarat.

Trevlig tillställning där många samlades i bra väder. Jonas som höll i ämnet om skogsträdgårdar, var en trevlig påg som brann för sin ekologiska kunskaper om löv ,svampar o annat. Se följande facebooklänk om ämnet där han håller hus. (4) Ätbara Lund | Facebook
Ingrid bjöd på sin hemmalagade fika med kaffetår o annan dricka. De som vann någonting får håva in pengarna via kvitto till ingrid. Väl mött nästa gång det blir ett möte.

Det kom en hopviken a4 lapp via posten idag...

13 maj Kristihmmelsfärdsdag.
Första mötet iår. Holma skogsträdgård utanför Höör.Allt som odlas där är ätbart sägs det.Smakprov utlovas. klockan 11:00.föranmälning til Ingrid. i.b.b@telia.com. Sedvanlig utlottning av 8 drottningar o 1 avläggare. Ni får 400kr för inköp av drottning. Visa kvitto för Ingrid, så får ni kosingen. Notera: vill ni dra till med en värstingdrottning för 1000kr får ni likväl bara 400kr...Spartansk fika utomhus, så bylta på er efter väder..
9 Juni
18:00. Metodvisning av bekämpning av varroakvalster. Gamla tågarpsvägen 732 Mörarp. Praktiskt genomgång. Ett gäng stationer som man lufsar runt till. Utefika. Ta med bidräkt om ni vill stoppa in huvudet i nån bikupa. Troligtivs närgången mikroskopvisning av döda bin eller något annat dött på bildskärm. Helt beroende om vår gamla slöa dator fungerar. Asa med er något från er egna biranch så får du säkert utlåtande från nån som vet mer vad vi ser i förstoring..
14 Juli
18:00 samma tomt o stationer som ovan. Tema Hur övervintas bina bäst?. Då jag har blivit av med 4 av 5 bon borde kanske lyssna med bägge öronen..
Ev Drottningodling genomförs under sommaren. Håll koll på hemsidan så får ni veta mer. Ev kommer ett mail ut till dom som har anmält sig till min väldans spartanska och väldigt få utsända digitala föreningsmail. Helt beronde på om jag glömmer det eller inte..
 

-Jaha!. 4 av 5 bon var dödens döda hos oss. Så det blev 80 ramar i ett gäng sopsäckar för tvättning häromsistens. Tradigt värre. Det får bli nån delning av den överlevande vid midsommar antagligen, med en drottning som är "plug and play" (startklar..). Spänningen stiger..

Studieförbundet Vuxenskolan Skåneland
I samarbete med Nordvästra Skånes         
Biodlarförening startar kurser  i Biodling

 
Praktisk kortkurs i biodling-gör en miljöinsats bli biodlare!
 
Om du vill lära dig att sköta en biodling, men inte har tiden för en längre kurs. Gå vår kortkurs, du får både teori samt lite praktiska moment.
 
Bli biodlare så får du:
1. Kontakt med ett annat samhälle
2. Ta del av binas förunderliga levnadssätt
3. Mer och bättre frukt och bär i din trädgård
4. Sist men inte minst egen honung
 
När vi slutar vet du hur man sköter sina bin och producerar egen honung.
 
Arr.112102    måndag   19/4 2021 kl. 18.30, varje vecka
Arr.112103    tisdag      20/4 2021 kl. 18.30, varje vecka
Arr.112102    lördag      24/4 2021 kl. 11.00, varje vecka
 
Antal träffar per kurs : 5 x 3 stud. timmar (45 min) Pris: 790:-
 
Lokal: Bigård i Mörarp, Gamla Tågarpsvägen 732
 

Vi tar gärna emot din anmälan.
Anmälan kan göras också via hemsidan www.sv.se/skaneland
eller ring 0768-714 801 / 0705-080400

Nytt år o inte mycket händelser. Vi kommer att köra via ny websida snart. Web leverantören kommer att byta bakgrundsplattformen. Vi kommer se när den kommer i drift.

Föreningen har en vaxsmältare till utlåning vid behov.
Istället för att ha nån sopsäck full med tradiga sura gamla ramar med vax som väntar på att ni får så många att det är lönt att dra iväg för smältning ,så kan ni testa själv o få ner allt vax till en mindre plastlåda. 

Det händer inte så mycket med föreningen just nu..

Vi har inget mer att komma med tillsvidare. Vi återkommer när det blir hola bandola igen.. Eller iallafall möten över kaffe o kaka o en massa tradande över borden...

Nån mer som erbjuder försäljning av bin, se köp/sälj. Notera: Häng med på en av våra bimöten så finns det säkert några fler som kan fixa fram avläggare.

Duvestubbe bigård med Olle o James i spetsen har ett gäng bin till försäljning nästa år, se köp/sälj fliken

Under årsmötet önskades en adress till en legitimerad vetrinär som även pillar med bin.
Emmy Sundström tel:0732437866 email: mellifiera.vet@gmail.com.

Anledningen är dom nya reglerna från jordbruksverket och användningen av våra bitillsynesmän.. Se länk : www.jordbruksverket.se/bitillsyn

Snabblänk till kartorna: Länk
 

Liten handvevad slunga lånas ut av föreningen till medlemmar som behöver.

Koordinator för detta är Ingrid Bondesson. 

Vill ni hänga med på gruppmailet som sänds ut till bara medlemmar ?

Maila webansvarig så åker ni med. Breven blir inte ofta, Bara när styrelsen vill något eller något speciellt händer. 

Nybörjare och Ni som skall köra någon föreläsning på våra möten.  Karta till vår möteslokal finner ni i fliken" Vår standard möteslokal"

Vi har ett mikroskop och 2st medlemmar som kan hjälpa oss med kontroll av Nosema och ev onormala höga varroatal  i våra bisamhällen

Vi gör enligt följande:

Microscopet kommer att finnas hos Rickard Siegrist och Ingrid Bondeson som också tar emot prov av döda bin, gärna frysta, ca 1 dl är lagom mängd.
Lägg bina i en plastpåse om de är frusna annars papperspåse och märk varje påse.
Vi räknar med att kunna påvisa Nosema och ev. onormalt höga varroatal.
Proverna kan lämnas direkt till ovanstående, eller på annat sätt efter överenskommelse, ofta går det bra att vi hämtar på överenskommen plats i Helsingborg.Resultatet meddelas via mail eller telefon.
Microscopet kan också tas med till våra föreningsmöten så att vi kan undersöka tillsamman om det gäller mindre antal prover.
P.g.a. att Microskopet är känsligt vill vi undvika att transportera det men om du vill får du gärna medverka vid undersökningen av dina prover.
Provanalysen är kostnadsfri för medlemmar i Nordvästra Skånes BF.
Kontakt Rickard Siegrist: rickard.siegrist@telia.com tel. 0739-181441
Ingrid Bondeson: i.b.b@telia.com 0739-775253





 

Länkar

Misstänker du bisjukdomar i dina kupor eller liknande?
Kontakta ditt områdes bitillsynsperson. Han/Hon ger även tillstånd när du vill flytta kuporna utanför områdena.
Länk: Bitillsynsperson register.
 

Vill du bli medlem?

Det går inte bara var medlem i en lokal biförening, utan man måste bli medlem i den stora rikstäckande förbundet SBR också.
Man väljer vid den anmälan vilken lokal förening man sen vill tillhöra, tex den du tittar på nu.. Den lokala biföreningen får en del av summan som du betalar in.
Länk till: SBR
 

Är Ni som inte tillhör föreningen (ännu) nyfiken på bikurs för nybörjare?.

Länk till studieprogrammet där kursen står med.
 www.sv.se/avdelningar/sv-skaneland/studieprogram1/

Behövs hjälp?






Har du fått en bisvärm  hemma i nordvästskåne?
Kontakta Ingrid Bondesson
 0739-775253. Hon kan troligtvis hjälpa dig  leta upp en bioldare som fixar bort det. Den på bilden ruskades ner i en IKEA flyttlåda innan den hamnade i en ny kupa. Många bin blir det.. 

 Besökare

Website counter