image

Vi har ett mikroskop och 2st medlemmar som kan hjälpa oss med kontroll av Nosema och ev onormala höga varroatal  i våra bisamhällen

Vi gör enligt följande:

Microscopet kommer att finnas hos Rickard Siegrist och Ingrid Bondeson som också tar emot prov av döda bin, gärna frysta, ca 1 dl är lagom mängd.
Lägg bina i en plastpåse om de är frusna annars papperspåse och märk varje påse.
Vi räknar med att kunna påvisa Nosema och ev. onormalt höga varroatal.
Proverna kan lämnas direkt till ovanstående, eller på annat sätt efter överenskommelse, ofta går det bra att vi hämtar på överenskommen plats i Helsingborg.Resultatet meddelas via mail eller telefon.
Microscopet kan också tas med till våra föreningsmöten så att vi kan undersöka tillsamman om det gäller mindre antal prover.
P.g.a. att Microskopet är känsligt vill vi undvika att transportera det men om du vill får du gärna medverka vid undersökningen av dina prover.
Provanalysen är kostnadsfri för medlemmar i Nordvästra Skånes BF.
Kontakt Rickard Siegrist: rickard.siegrist@telia.com tel. 0739-181441
Ingrid Bondeson: i.b.b@telia.com 0739-775253

Nybörjare och Ni som skall köra någon föreläsning på våra möten.  Karta till vår möteslokal finner ni i fliken" Vår standard möteslokal"

Vill ni hänga med på gruppmailet som sänds ut till bara medlemmar ?

Maila webansvarig så åker ni med. Breven blir inte ofta, Bara när styrelsen vill något eller något speciellt händer. 

Liten handvevad slunga lånas ut av föreningen till medlemmar som behöver.

Koordinator för detta är Ingrid Bondesson. 

Nytt år ,nästan rensad anslagstavla för 2019.
Allt som tillhörde 2018 års anslagstavla ligger i en flik kallad "Året var 2018.."

Om du nu inte kan köpa  större bil än grannens eller liknande, så kan du slå dom med följande krabat i din bikupa. Honungsmängd, vet ej, troligtvis större flusteröppning behövs dock...


https://www.msn.com/sv-se/nyheter/utrikes/världens-största-bi-återupptäckt-efter-38-år/vi-BBTVNoE

Föreläsaren Hanne pratade om vad som kan erbjudas i bikupan 27 feb.

Det blev en föreläsning av ovanlig karaktär. Ingen dator, samt vi satt i en ring runt om. Det blev en lättsam och rolig föreläsning om 70% sprit från Riga till frimärksprojektet. Bild med en burk med propolis med lika mycket sprit samt låt propolis lösas upp. Bra till mycket enl Hanne..Vill du ha materialet (gratis) hon pratade mest om  finns länken nedan:
http://alexandradepaoli.com/biprodukter.pdf
Boken som Hanne Uddling visade upp har denna länk:
http://apinordica.se/bocker.html (Hälsa och hudvård från bikupan).
 

Har ni en flock arga nordiska bin?

Dem av er som fått ”Ilskna” Bin efter Ni köpt Nordiska Bin eller nordiska Drottningar.
Och vill avyttra dessa, hör av er till mig på 073-9181441
Mvh Richard Siegrist.

 Ändrad plats för vårmötet 14 Maj.

Det blir Fredrikstal istället för Röstånga, Tidpunkt  18:00 vid vita grinden mellan huvudingången och P-platsen. Vi börjar med en tipspromenad och hamnar tillsist där det blir en föreläsning och fika . Resterande som kommer väldigt sent får ringa ingrid  så någon hämtar vid grinden.

Spännande titt i lådorna 29 April.

Efter vintern med 3 bikupor och 2 yngellådor på varje, så blev det en titt. Det ena hade en ej befruktad drottning och en drös drönare, Den andra hade en massa av allt, tex en hel flock drottningceller. även en massa vildbyggen mellan de 2 ihopsatta yngellådorna hittades. Flytt av ram med drottningcell ,den dåliga drottningen fick bita i gräset. Spänningen stiger när den drottningen kommer ut. Finns det villiga drönare ,eller det är mest ett gäng fjuniga individer som inte fattar hur man gör?..

Vårmötet avklarat på fredrikstal 14 maj
Efter en liten tipsrunda vägen från entren till möteslokalen, så var det dax för lite prat om allt möjligt. Stefan snickare påpekade att föreningens inköpta trådade ramar håller bra kvalité. ca:10:-/st är ett bra pris för de som behöver fler. Det som behövs är distansspiken och distanserna på kortsidorna. Prata med ingrid. Kaffe o kaga ingick. Dom lyckliga som vann drottningar köper drottning och skickar kvitto till Ingrid. Då får ni 400:- av föreningen. Gäller upp till ett år.

Oparad (?) drottning söker brunstiga drönare för socialt umgänge.

Efter en svärmning så sitter jag med en bikupa med där drottningen är oparad. Expertisen i föreningen påpekade att det kunde vara svårt att få den parad då drönarna troligtivs inte är könmogna än förrän om någon vecka. Dock frågade jag  2 personer vad jag skall göra med små samhällen så här tidigt ...och fick 2 svar...
Spänningen stiger...14/5-19

Åter till att spika smart. Om man har, eller köper en 8mm magnetisk hylsa (bitshållare, farmarhylsa), passar den så väl över distansens rundhet och fingrarna behöver inte längre bli lika blå. Snabbt går det också.
Ännu snabbare om man snickrar en bricka med skåror. En lätt skakning på brickan får spetsarna på distanserna att lydigt ramla ner i springorna. Sedan plockar man upp dem med den magnetiska hylsan. Ett slag på hylsan brukar räcka för att ha distansen på rätt plats. Vi fick en tydlig förevisning och möjlighet att se och känna på både brickan och ramarna.
Kommer även du med nästa gång? Väl mött!
Text och bilder Carina Brandt

Vår nye medlem Carin Brandt har skickat in en liten rapport om vårt möte på Fredrikstal 14 maj.
Vi var många som samlades på Fredriksdal den 14e maj för att gå tipsrunda, delta i utlottningen av 8 drottningar och en avläggare, ställa frågor och få kloka svar samt inte minst fika.


Föredraget om bitidningen blev tyvärr inställt p g a sjukdom. Istället lyssnade vi på Stefan Almström som visade en smart uppfinning för att snabbt och smidigt spika på distanser till kvalitetsramarna för endast 9,50 styck som vi kan köpa via Ingrid Bondesson. Det finns en hel pall kvar ännu till detta låga pris!

Det kom ett mail om praktiskt handhavande  möte från biodlarnas skånedistrikt


Vårmötet i Höganäs 1 juni 2019
Välkomna till Skånedistriktets praktiska vårmöte i Höganäs den 1 juni kl 10.
Observera att mötet är flyttat till Väsby Fäladsväg.
Kommer ni österifrån på väg 112 så kör tills ni kommer in på väg 111 och följ den norrut mot Mölle.
Kommer ni söderifrån kör norrut igenom Höganäs mot Mölle. Ca 2 km utanför Höganäs vid första Rapsfältet på vänster hand så går en väg ner till höger, Väsby Fäladsväg,
Det är skyltat med bär och blomförsäjningl kör förbi första bondgården och passera deras plasthus med hallon och jordgubbar. Strax efter så på vänster sida kommer vi att hålla till.
Parkering är ett problem men dels kan vi parkera längre fram på vänster och höger sida,
Men parkera ej vid bärförsäljningen utan följ våra anvisningar på plats.
Vi kommer visa hur man bekämpar varroa på tre olika sätt med myrsyra samt två olika sätt med oxalsyra. Drottningodling kan göras med olika tillvägagångsätt och vi kommer visa upp minst tre alternativ för att driva upp nya drottningar. Till drottningarna behövs avläggare och hur man skapar sådana, presenteras med olika förslag. Att ta vara på vårt vax är viktigt och du kommer få ett antal tips vad du ska tänka på och hur du enkelt smälter ur vax från ramarna, samt vad du sen kan använda vaxet till. Det finns mer än honung att få från vårt samhälle. Minst 2 produkter som man kan förstärka ekonomin med kommer att visas upp. Du som gör salvor, eller något annat som hör ihop med biodling – ta med din produkt så vi andra får se den. Tag gärna med en beskrivning på saken eller receptet.
Detta är en chans att möta kolleger och diskutera bin men även annat som kan vara av intresse så ta med ett soligt humör. Samlingsplatsen är vid Höganäs flygplats. Vi kommer att vara i ett naturområde. Tag med egen förtäring och filt för att sitta på eller en enkel stol.
Oöm klädsel efter väderlek och för utomhus. Ta även med bidräktsutrustning så att du kan delta i aktiviteter i samband med öppnande av bikupor.
Ta tillfället i akt och låt hela familjen få vara med.
Anmälan skickas til lars.r@mail.com
Är det något du undrar över så kan du maila mig, lars.r@mail.com, eller sms:a,
på 070 75 77 500.
Välkomna till Höganäs önskar Skånedistriktet och Lars Rosenquist

Copyright © SBR skåne distriktet, All rights reserved.

Our mailing address is:
leo@ktv.se

5 kupor  (100%) med ej äggläggande drottningar.28/5

Hur kul är det?. Ingrid gick igenom våra kupor med oss nybörjare över sig, och konstaterade med ren torr fakta. -Nä! inga äggläggande drottning här inte..Men ni har lugna bin, så det blir att titta om ett tag igen. Allt säkert beroende på våra svärmar..Vi som började bli tuffa som bandybollar och snegla på att göra ett "Formel 1" projekt av det hela, planera noga så det inte skulle bli något stopp någonstans i systemet o håva in miljarer lite honung har helt plötsligt fått ett "litet" problem på halsen...Bah, problem löses..Vi får nog återgå till vår ursprungsprojekt "Bara dom överlever"..

Nytt inlagt musli recept med honung under receptfliken.
Glöm dina vita rostemackor med sylt på morgonen.

Mörkhyad individ från Veberöd har anlänt ..

Drottningvinsten efter lottdragningen har håvats in. Det blev en Buckfast på posten. Spännande o se om det blir lite ändring bland våra Italienska bin.Den lägger iallafall 100% mer ägg än föregående som lufsade runt bland kakorna..

En närgånget möte med bin 27 juni..

Samlingen av bifolk som satt i blåsten i Ingrids innergård, fick sig en närmare titt inomhus på gadden som stack Ingrid under dagen, nedfall, varoakvalster samt annat som ligger på botten på en kupa. Sven-Gunnar stod för dom där svaren på vad vi såg. på skärmbilden syns skillnaden på huvudena på drönare och arbetsbi.

Det är ju snart vinter igen...

Bifor beställning före 8 augusti .Tar ni binas honung är det nog bäst man ger dom ny näring tillbaka. Hemmagjord sockerlösning eller med spannar med färdig blandning.

Leverans kommer runt 12 aug. Skall ni hänga på och gör ett samsköp så vill Ingrid ha er beställning så hon får det levererat till sig.  Hon beställer i "familjepack" för hela föreningens medlemmar. Pris vet ej, det kommer fram senare.  Kontanta pengar gäller, maila/ring Ingrid för mer info.

Biodlardistriktets  utbildningsdag 19/10-2019 
Det kom ett mail ...

Plats: Boklunden.  Trollskogsvägen   247 95  Torna Hällestad.

Program:
Kl 09,00:          Fika
Kl 10-12.00      Sara Hall ( Gröna Sara) ger ett föredrag om "Blommor och bin"
                        Janis Kronbergs från Riga presenterar "Beeking", En mobiltelefonbaserad applikation                                 med handsfree-system som hjälpmedel när man ska föra journal i sin bigård.
Kl 12-13,00      Lunch
Kl 13-14,30      Paneldiskussion med Sven-Åke Nilsson,  Pierre Atterling, Bengt Nihlgård samt Leo de                                Geer som moderator med tema  "Avelsarbetet med tanke på bisjukdomar".
Kl 14,30           Fika

Anmälan skall göras via Skånes Biodlardistrikts hemsida senast 10/10-2019. Ange ifall specialmat önskas eller ev. allergier.

Deltagaravgiften är 150 kr vilket förutom utbildningsdagen inkluderar fika och lunch.

Betalningen görs via SWISH: 123 0862375 eller bankgiro: 5236-8826.
Glöm ej ange avsändare/deltagare.

Hjärtligt välkomna.

Vildbiexpert håller föredrag i Farhult 24/10
Det kom ett mail..

Biodlarvänner!
Ni i er förening är välkomna att ta del av en mycket intressant föreläsning av en kunnig och
engagerad vildbiexpert.
Nu går vi så sakteliga mot höst och våra bin har dragit ner på arbetstakten och förbereder sig för
vintern. Hoppas att de pollinerat väl och dragit hem mycket nektar och förvandlat till honung. En
honung som vi sedan gladeligen ” stulit ” och ersatt med enkelt sockervatten.
Som vi väl alla sett har Naturskyddsföreningen annonserat flitigt under sommaren, och gör så
fortfarande, där de ber om bidrag för att rädda våra bin. Då har de inte i första hand tänkt på våra
HONUNGSBIN, snarare tvärt om, det handlar om de ca 300 arter vildbin vi har i landet. För att
vi i vår förening skall få veta lite mer om en del av dessa bi och se lite bilder, har vi bjudit in
författaren och humleexperten Göran ” Herr Humla ” Holmström för en föreläsning om detta.
Vi samlas i Klockaregården, Farhultvägen 52, Farhult torsdag 24/10 kl. 18.00
Korsvirkesbyggnaden framför Farhults kyrka.
Anmäl intresse senast tis 22/10 då vi tänker fixa till lite fika.
Ingemar Lindman lindmai@telia.com 070-536 60 24
Eller till Åsa Sjöblom asa@kullasparris.se 0706-174638
Väl mött önskar Kullabygdens biodlarförening

Vaxkurs för binördar
Det kom ett mail.

Hej
Vi arrangerar en halvdags vaxkurs den 2 november. Den innehåller både teori och praktiska övningar. Den genomförs tillsammans med Folkuniversitetet och mera info finns på hemsidan nedan.  För mera info kontakta Ole på 0729878784 eller James på 0708-750577
Mvh
Ole Andersson & James Brockie från Duvestubbegård.

https://www.folkuniversitetet.se/Kurser--Utbildningar/Miljo-Natur/Biologi/Helsingborg/biodling-vaxkurs-nyhet2/

 

Nybörjarkurs i biodling i vår förenings regi.

Kursen startar 22 januari 2020 i Vuxenskolans lokaler på Garnisonsgatan 7a, Helsingborg.
Varannan vecka 10 gånger med avslutande praktiska övningar.
Anmälan till Alma Cehajic, Vuxenskolan, alma.cehajic@sv.se tel.0768714801
kolla in länken: biodlarkurs
.Pris 1200kr.
Med vänlig hälsning Ingrid
 

Välkommen till Nordvästra skånes biförenings hemsida.
Vi har denna som en anslagstavla där medlemmar kan "fästa" upp info som kan vara till nytta för övriga medlemmar inom föreningen. Hemsidan är nördig, bara en massa bi och dess värld..
Ni som tror att ni kommer att se häftiga kioskvältande upplevelser i rörliga bilder och skrift blir grymt besvikna. Har Ni något alster/information som NI tycker skall in, kontakta  hemsideansvarig. Sänd gärna in någon bild eller liknande.


Det gula brevet har anlänt...

Årsmöte: 14 nov 18:30 Träffpunkt Sköldenborg.
Sedvanlig utlottning av priser för inlämnande av egna årsrapport. Ni nybörjare skall inte tro att det handlar om några häftiga redovisningar likt inkomstdeklaration som behövs. se länk nedan:
https://www.biodlarna.se/app/uploads/2019/09/Årsrapport-2019.pdf

"Biodlarna i köket" 11 dec. Dvs: vi träffas i köket på gläntanskolan i Ödåkra för köksarbete med honung som focus. Anmäl er till Ingrid 

Inlämning av 1st honungsburk för bedömning ifall ni behöver beställa etiketter kan också göras.

Gillar Ni biodlare se en nästan-på-en-katastrof-film eller få lite rysningar nu inför halloween?  

TItta då på dokumentären från 2014 om "Bieffekten" på SVT-play. https://www.svtplay.se/video/2062985/bieffekten
 

Under årsmötet önskades en adress till en legitimerad vetrinär som även pillar med bin.
Emmy Sundström tel:0732437866 email: mellifiera.vet@gmail.com.

Anledningen är dom nya reglerna från jordbruksverket och användningen av våra bitillsynesmän.. Se länk : www.jordbruksverket.se/bitillsyn

Snabblänk till kartorna: Länk