image

Välkommen till Nordvästra skånes biförenings hemsida.
Vi har denna som en anslagstavla där medlemmar kan "fästa" upp info som kan vara till nytta för övriga medlemmar inom föreningen. Hemsidan är nördig, bara en massa bi och dess värld..
Ni som tror att ni kommer att se häftiga kioskvältande upplevelser i rörliga bilder och skrift blir grymt besvikna. Har Ni något alster/information som NI tycker skall in, kontakta  hemsideansvarig. Sänd gärna in någon bild eller liknande.

                               Aktuellt 2017..

Hej alla medlemmar. Vi har fått lite information från Duvestubbe som lyder så här.


Lär dig att ta hand om ditt eget vax.

I samarbete med Vuxenskolan arrangerar Duvestubbe ett seminarium på detta angelägna tema den 20/Januari 2018 på Duvestubbe Bigård i Ödåkra.
Anmälan skall göras till Vuxenskolan eller till Ole Andersson senast den 12/Januari.

Duvestubbe kommer också i slutet av Januari 2018 att öppna en butik som vänder sig till hobby och yrkesodlare och de kommer att lagerföra ett bassortiment.
Butikens första och viktigaste aktivitet kommer att vara att bjuda in föreningens medlemmar till Öppethus. För närmare information om dag och tid får ni ta kontakt med Ole Andersson och James Brockie.
info@duvestubbebigard.se

Jag vill också passa på och önska er alla medlemmar God Jul och Gott Nytt År
Ulla-Britt 

Stoppa ner snudan i boet o andas in..

Mycket får veta mycket om man surfar runt på nätet.. Så fram med snarkmaskin masken, montera ett filter så inte bina kan surra in i munnen på er... 
http://apitherapy.blogspot.se/2014/03/beehive-air-treatment-now-available-in.html
 

"Og nu skal vi bage".
Kanske inte likt dessa herrar via denna länk..

Årets  "Biodlarna i köket" blir av den 6 december  18:00. Mat med honungsinslag, samt julgodis skall framställas. Det finns plater kvar för detta gastronomiska händelse. Kontakta Ingrid för mer info.
 

Bygg snyggare bikupa än dina grannar..

Snickerikursen startar 22 Januari. Det finns mellan 3-4 platser kvar. Snickarboss Stefan.
Kontakta Ingrid senast 10 december.

Årsmötet flöt på som vanligt. Nästan knöckat med folk i lokalen, smörgåstårtorna åts med god aptit och glassen slank ner. Den som kan glida runt med vandringspriset var inte på plats. Ingrid får skicka mig mer info om  från mötet. Ett av mina förslag som togs upp var att alla skulle få vara med på en utsändningslista via mail. Dock skulle Ingrid se om det var lovligt att ta del av  medlemsregistret utan att be om lov från alla. Tills dess får ni gärna skicka in er mailadress till mig så ni hamnar på listan. Just nu har vi ca 20st som har gjort det.

Demostration av solvaxsmältare på årsmötet 16 nov.

Gunnar Möller visar upp sin modell av vaxsmältare för 6st LN format som han tillverkar och säljer för 2900:-. Jag misstänker starkt att vill ni ha en som liknar ett hönshus så kan han även säkert bygga en sådan till er..

Vill Ni lyssna på inspelade radioprogram om biodling?

Biodlarnas riksförbund har ett gäng avsnitt som ni kan lyssna på via er mobil eller liknande. Dom vill gärna ha lite respons vad ni tycker. Läs mer på deras hemsida. Se länk 

Komplett bikupa säljes billigt till nybörjare.

Hör upp alla nybörjare. Nu har ni chansen att få tag i er första begagnade bikupa. Biodlaren Gertrud har lagt sina bin på hyllan och vill gärna en nybörjare skall få chansen att få igång sin hobby utan att det skall behövas ta ett huslån...
"En Begagnad grundläggande utrustning/ Skälderhuskupan, lågnormal, 2 plastlådor, Foderlåda, Benställning och Tak, ramar och m.m.
Pris 600:- kronor all i allo. tel 042-92593 Gertrud"

Det som sen bara saknas är troligtvis bara astronautklädsel och 1:a vinsten på årsmötets gratislotteri den 16 november...
Det kommer säkert även ingå någon typ av goda råd så där i starten när ni hämtar ./ 

Årsmöte

16 november 18:30 Träffpunkten Hebsackersgatan 6 Helsingborg
Asa med din årliga rapport om förluster,mm som ger dig en lott till vårt lotteri. Dem som tror det blir vinster likt leif "loket" ohlsons bingolotto blir grymt besvikna, istället för en pall Löfbergs lila fås saker som troligtivs inte hamnar i någon lucka i programmet, Bi-drottningar, Bi-samhälle,mm.   

Nybörjarkurserna utlagda på vuxenskolans hemsida. Se i fliken "kurser" på vår hemsida

All slungad honung tog slut på Mikaeli marknad på Fredrikstal 24 sept. 

"Det var en rekord dag med strålade väder och mycket folk. Vi slungade för glatta livet, men det var silningen som tog lite tid."/ enligt vår (Ingrid) utsände som var på plats. Jag misstänker skarpt att om föreningen fått in mer honung från våra bigårdar, så hade vi sålt slut på det också detta år.. 

Nästa årsmöte 16 november.
Kallelse kommer med snigelposten. Dock tror jag att det blir det vanliga, hemmabakade kakor,kaffe ,gott om pratande folk runt borden samt tävling vid vårt stamställe i HBG.

"Nytt" mikroskop införskaffat till föreningen.

Ingrid fick sig en dos mikroskophantering och asade fram både döda getingar o bin från sin trädgård. Vi får se om hon kan visa upp sina mikrorskop alster på projektorn vid nästa möte.

Vinnarna på Sofiero utlottningen av honungsburk är utsedda.

3 vinnare drogs ut ,varav en donerade sin burk till föreningen. Dom andra två fick sina burkar levererade i Ödåkra (the big apple) och i HBG. Vem som har den goaste honungen kommer fram senare...

Nästan slut på honungen..

Under dagarna på Sofiero blomsterfest 25-27 Aug  stod ett gäng amatörbiodlare o höll låda inför besökarna. Under lördagen stod det en förskrämd burk kvar till försäljning, på söndagen tog det slut tidigare. Det var gott om bin (ej föreningens) som hittade dit, var det en de våra som bor i närheten?. Nästa gång får ni som bor i närheten gärna  täppa till hålet på kuporna under dagen.:). Jag måste påpeka att Sofiero är väldans fint när det är vindstilla utan regn en sen augustidag...

Jag har en idé som skall testas..

När jag har fått den där berömda tummen loss, kommer jag att skapa någon typ av gruppmail. Dom som gav mig sina emailadresser (frivilligt) på mötet den 16 Aug får en föreningsmail från mig. Övriga får komma till senare. Ni som skickar in efteråt får gärna skriva att ni vill hänga på bi föreningens gruppmail.  Det kommer inte att drabba er ofta, något oftare än om Ni hör en manlig "Fröken ur.  Det blir blänkare om påminnelser, tex: Hämta Biforspannar, mm. 
Så bli inte arga om det kommer ett mail från föreningen. Vill ni inte ha det så maila mig.
MVh webansvarig.

Biforspannar för avhämtning hos Ingrid  från 7 Aug kl 17:00.

155 :- /spann. Kontant. Jag tror att det är bra om Ni ringer först innan ni åker ut. Ingrid har alltid något på gång..

 Örkelljunga biförening fyller 100år.

När: 16 September Tid:13:00-16:00
Vill Ni hänga på så kolla deras program med föredrag,mm. Titta på denna länk.

Det kom ett mail om ny rälig skalbagge som kan komma hit..

Välkommen till demonstration av fällor mot lilla kupskalbaggen (se länk) och information om viktigt beredskapsprojekt söndagen den 23 juli kl 13:00 - cirka 15:00 i Föreningsbigården i Kyrkoköpinge!

Det delas ut 1st fälla per förening. Det kan bli trångt ,så max 2st ,per förening.  
Kontakta Ingrid i.b.b@telia.com för mer kött på benen. Eller maila webansvarig så får ni hela mailet med en massa text ,väganvisning samt bilagor.

16 Augusti Möte 18:30 på vanliga stället,Sköldensborg träffpunkt

Planering inför Den stora trädgårdsfesten på Sofiero som är den 25-27 Augusti. Som alltid behöver vi ett gäng som som pratar bin med folk,honungsbedömmare samt sälja honung. Det blir även under mötet en liten pub quizz (utan pub) med Sven-Gunnar som enväldig domare. Upp till bevis o visa var skåpet skall stå..Notera att det är en Onsdag, ej som i utskicket via snigelposten.
OBS! Glöm ej ta med era honungsburkar för bedömning och tävling på Sofiero.

Nu är det snart vinter...

Beställning av Bifor går via Ingrid fram till 1 Augusti. Priset är dagsnoterat så vi kan inte spika det ännu. Det brukar bli fördelaktigt. Leverans i början på Augusti.
Betalning hos Ingrid. Tel:0739-775253. mail: i.b.b@telia.com

Vem av oss kan gå runt o sprätta om att ha föreningens bästa honung 2017?.

Jag tror Ni får beundrande blickar och hamnar i festens centrum när Ni basunerar ut utmärkelsen... 

Tävlingen om vem som har årets "bästa" honung blir hållen på Trädgårdsfesten Sofiero 25-27 Aug.
Lämna in en burk till vår bedömningskommitté senast den 18 augusti så kan du få beställa etiketter och får chansen att få en inteckning i föreningens vandringspris. Det är bra PR för vår verksamhet om vi kan visa upp många olika honungssorter för besökarna på Sofiero.

Noterade ni i Bitidningen utgiven Juni-juli bilden i dom sista sidorna längst upp till vänster?. Jag skickade in en bild, som dom kunde använda om dom behövde lite utfyllnad.
/Göran nordvästraskånes biodlarförening 

Glöm inte 26 Juli,18.00 Fredrikstal.

26 Juli Kl:18:00. Växtrunda på Fredrikstal med guidad av Karin Hjelmér som lär oss medlemmar om olika växters nytta för bina och hur vi använder örter som ”Medicin”. Efteråt blir det grillning eller fika i trädgården (beroende på väder). Vi möts upp klockan 18:00 vid grinden mellan kolonierna.

En mojäng bortskänkes av biodlare

. Se Sälj/köp/skänkes

Glöm inte 1-2 Juli

1-2 Juli. Vi deltar i rosdagarna på Fredrikstal. De som har honung att sälja meddelar detta till Ingrid.

Årets första slungning.

Det blev ca:14 Kg på vår enda kupa häromsistens. Så nu lagom till midsommar bjöd jag  på nyslungad honung till jordgubbarna. Det känns lite coolt ändå att kunna asa fram den stora spannen o låta gästerna själv sleva upp en matsked til sin skål...

Jag fick ett mail ..

Det var en som hade en bisvärm på sin tomt 27 maj på morgonen i Ramlösa. Då jag upptäckte mailet på kvällen så var svärmen är borta. Tyvärr har jag inget register nära mig som jag kunde kolla upp vem som bor i närheten. Skall vi kanske ha en liten lista som jag kan ringa till för att få bort en svärm från hustomter?. Det finns nog många som vill kunna få en gratis bisvärm till sina odlingar...

Vill ni börja med drottningodling?
Nu har ni chansen att test det själv med expert bakom ryggen..


Onsdagarna den 31:e maj och den 7:e juni så är det tänkt att vi odlar drottningar och gör avläggare i bigården på flygplatsen i Höganäs.
Du som vill larva från eget material gör så här:
Tag en ram med lämpliga larver i och svep in i en fuktig handduk. Glöm inte bort att du måste ha besiktigat dina bi för att få flytta över församlingsgränserna.(Länk: Bitillsynsperson register)
Allt övrigt finns på plats i bigården.
Välkomna önskar lasse o christine

Årets möte i Stenestad.

Som brukligt så syns föreningsmedlemmarna när vi kommer i en flock på en gång. Själv var jag borta den geografi timmen på -80 talet där man pekade ut Stenestad  på kartan .Det är tur man har GPS och upptäcker lämmeltåget när man börjar närma sig...
Det var kul att se så många nybörjare i gänget. Jag hoppas att dom fick vettiga svar på sina frågor över fikat. Tyvärr var det svårt att stundtals höra sin bordsgranne, det kändes som tripp tillbaka till Diskotek "Q" på Prästgtan i Helsingborg en lördagskväll.
 
Vid utlottningen av årets första priser gäller följande:
Dom som vann drottningar får köpa en valfri drottning hos valfri person. Kvittot lämnas till Ingrid. Max 400:-. Köper ni någon värstingdrottning så får ni själv stå för det över den summan.
 
Tipspromenanden

1Vilken färg kan bin inte uppfatta?   ,Gröna våglängder.
2. Hur gamla är bin när de börjar som dragbin? ,20 dagar
3. Vem äter inte honung? ,Baghera.
4. Hur stark oxalsyralösning droppas på bina vid bekämpning? , 3,2%
5. Vilken ram är tyngst när den är fylld med honung? ,Dadant.
6. Vilken märkfärg har drottningen år som slutar på 1., Vit.
7. Bina uppfattar lukt med....? , Antennerna.
8. Vilken av följande bisjukdomar omfattas av bisjukdomslagstiftningen?
,Amerikansk yngelröta.
9. Hos samhällen som har SBV virus hittar man.........? , Säckyngel.
Honungsburken vägde 425 gram

Sugen på att bygga något annorlunda hus till bina?. Bild hittad på "pinterest.com" och beehives.

Bivagnarna blev sålda som var hos Lil hejderup.

Vår ordförande har ordet:

Hej alla medlemmar i Nordvästra Skånes Biodlar förening.
Jag vill berätta något roligt som vi alla kan vara stolta över. Vår förening har blivit utvald att få ta emot Kretslopps/Miljöpris från NSR. Detta kommer att ske den 16/5 2017 på NSRs kretslopps dag med fokus på Från jord Till bord.Länk.
Hälsningar Ulla-Britt

Skånedistrikt möte den 20/5-2017 På Örestrand i Strandbaden norr om Höganäs.

Ett möte på "himmaplan" mer information finns på  http://biodlarna.se/website1/1.0.1.0/2094/1/
Ta med badkläder för vi är bara metrar ifrån jättefint badvatten.
 
hälsningar lasse

Ni som spanar in insekter..

Ser ni en sådan här runt era bikupor så får ni gärna anmäla det..Länk till jordbruksverket Vespa velutina. eller i artikeln i tidningen Metros med lite mer skrämseltext.

En nybörjares vånda...

1:a skattlådan påsatt. Var det för tidigt?.Blir det svinkallt igen?,Skall man göra yngelförlyttning redan?,Är det för trångt för bina på en låda?. Många frågor dyker upp..

Årets program. 

Det som står här är väldigt snarlik den Ni fick hemskickad, dock hann  ”någon” radera den från "någons" dator innan den blev sänt till hemsidan..
Vårmöte Måndag  22 Maj 18:00 Stenestad park
Samling vid Stenestad kyrka kl 18:00, de som hittar kan köra direkt till parken.
Tipsrunda och ev besök av nystartade yrkesodlaren Mattias Wilkman som har sina bin på platsen.
Sedvanlig fika, o bisnack samt utlottning av ett gäng drottningar,1 avläggare och 1 refraktometer till medlemmar.  
Adress: Stubbaröd 2818, 26876 Kågeröd
Webbplats: http://www.stenestadpark.se
 
1-2 Juli. Vi deltar i rosdagarna på Fredrikstal. De som har honung att sälja meddelar detta till Ingrid.
 
26 Juli Kl:18:00. Växtrunda på Fredrikstal med guidad av Karin Hjelmér som lär oss om olika växters nytta för bina och hur vi använder örter som ”Medicin”. Efteråt blir det grillning eller fika i trädgården (beroende på väder).
 
16 Augusti Möte 18:30 på vanliga stället,Sköldensborg träffpunkt, Planering inför Den stora trädgårdsfesten på Sofiero som är den 25-27 Augusti. Som alltid behöver vi ett gäng som som pratar bin med folk,honungsbedömmare samt sälja honung. Det blir även under mötet en liten pub quizz (utan pub) med Sven-Gunnar som enväldig domar. Upp till bevis o visa var skåpet skall stå..Notera att det är en Onsdag, ej som i utskicket via snigelposten.

25-27 Augusti. Den stora trädgådsfesten, försäljning och annat. 
 
Tisdagar med bina. Varje Tisdag med start 25 April
Det blir hos Ingrid B:s biranch. Gamla Tågarpsv 732 Mörarp. Vi träffas o hjälps åt med de olika problem som har uppkommit med era bin, stora som små. Ni behöver inte skämmas när Ni ställer era frågor, jag tror Ingrid o andra garvade odlare har hört värre..
 30 Maj går vi igenom varraobekämpning med lika metoder.
 
De som vill köpa bifor gemensamt kontaktar Ingrids B efter 15 Juli.
Ingrids tel: 0739-775253

Det kom ett mail  från en av våra medlemmar:

Hej 
I år håller jag öppet i bigården på flygplatsen i höganäs f.o.m onsdagen den 5 maj o sedan varje onsdag framöver från 18oo.
Var: Bigården vid Höganäs flygplats
. GPS koordinater N 56gr 11´ 16,95”   Ö 12gr 34´59,79”. (Ekdungevägen 11 Högansäs ?)
Som vanligt mycket snack, lite info vad som händer på andra platser i världen. Olika hjälpmedel visas och visst ska vi älta detta med drottningodling o avläggare. Kanske kommer avvikande kupor att visas upp. Välkomna önskar lasse o christine.
Tel: 070-75 77 500
Email:lars.r@mail.com

Tycker du det är jobbigt med dina bikupor bredvid tv:n i vardagsrummet?
Titta i menylistan efter "Bigård

"Hyr in dig på Duvestubbe Bigård.
Hyr in dig på vår bigård. Du får tillgång till slunga och annan värdefull biutrustning. Dessutom kan du ha två bikupor stående på Bigården. Årskostnaden är 700 kronor.
Du kan också hyra ett biförråd på 2x3 meter. Årshyran är 500 kronor."

Är Ni en sådan som vill hålla på att asa runt bin på släp?

Då får Ni chansen nu. I Hjälmshult finns mojänger som skall bort, typ vagnar/ drottningodlingsaker o annat.
Se under fliken "Sälj/köp/skänkes"

En ännu mer nybörjare i föreningen än jag önskar köpa någon begagnad bikupa av någon. Så är det någon som har för många kan få höra av sig till henne, se fliken: Sälj/Köp

Ny Flik: Sälj/ Köp/Skänkes.

Det har kommit in lite sådant , så vi gör en egen flik för test. Blir det för många flikar så kan det vara tradigt att administrera dom..Ni får räkna med att det kan komma hugande köpare efter Ni har blivit av med era saker. Jag är som en sovande snigel i en klisterburk ibland.

Mötesdax 4 April i lokalen

4 April, Tisdag kl18:30
SBR-mannen Richard Johansson pratar om nuvarande status för VSH-bin. Bin som städar själv bort dom där räliga varroa från boet.

Ingrid har ordet...

Ramar finns nu att hämta Söndag 2 april hela dagen och Måndag 3 april kl.14-18.
Betalas KONTANT vid leveransen.
Ni som behöver ramar men inte har beställt är också välkomna men ring då
gärna innan så att jag har packat ihop dem, samma betalningsvillkor.
Föreningen har också glasburkar 700 gr, 95 kr /24 st. 
Med vänlig hälsning Ingrid
 

En nybörjares sura min...

27 Mars sågs ännu ett bo som snart dör ut. Ingen svält. Bara en massa döda bin. Mycket mat kvar. ,men vi har ett bo kvar. Det blir nog att dela o ha sig för att få till fler samhällen...

En nybörjares glada min...

12 Mars sågs ett bi landa vid ingången till en kupa,med en massa pollen runt benen. Från Krocus?.

Det kom ett mail...

 ”Här kommer en inbjudan till er då vi tror att ni, precis som vi, har en brinnande passion för odling! Vi vill starta ett närverk för alla, föreningar, företag och privatpersoner i Helsingborg, som är intresserade av odling. Vi tror att vi alla skulle kunna dra nytta av varandras kunskap och kanske hitta nya samarbeten, och samtidigt kunna sprida information om odling och hur viktigt det är att det får finnas platser att odla på. Planteringar utan gränser, som nu tar initiativ till detta, är ett stadsodlingsprojekt som finansieras av Helsingborg stad, men nätverket är öppet för alla som är intresserade, inom och utom kommunen, både företag och ideella.”

Onsdag 22 mars kl. 14-16.30
Plats: Drop in vid Sundspärlan i Helsingborg

 Anmäl er till planteringarutangranser@helsingborg.se senast  17 mars.
 Vid frågor kontakta Elin Pettersson (Planteringar utan gränser) tel:0734210398 eller elin.pettersson@helsingborg.se
 

Hej alla medlemmar i den kalla vårvintern.

Ett gott vårtecken är att det blivit ljusare både morgon o kväll så det blir nog vår och värme även i år.
Jag fick ett trevligt brev från en dam i Båstad som jag vill delge er, hon är medlem i Munka Ljungby Föreläsningsförening. Hon bjöd in Nordvästra Skånes Biodlarförening till en föreläsning på Biblioteket i Munka Ljungby Folkhögs skola. 
Föreläsningen kommer att hållas av Tobias Olofsson "Dr Honung" han skall berätta om Honungs bakterier med unika egenskaper.
Datum är den 20/April kl 19.00 på Biblioteket i Munka Ljungby Folkhögs skolan.
  Det kommer att kosta 40/kr per person och vill man ha kaffe efter föreläsningen så kostar det 25/kr per person. Kaffe biljetter köper man i biblioteket innan föreläsningen. Man behöver inte anmäla om man kommer, så därför får man nog räkna med att har man otur så är det ont om plats och i värsta fall fullt. Gå gärna in på deras hemsida och läs om föreläsningen på  www.munkaforelasning.se
Ha det så bra hälsningar Ulla-Britt.
 

En nybörjares funderingar

Jag haffade dom som kan saker om bin på mötet,och kom fram till att man kan lägga på mer tak isolering nu och rensa bort döda bin, det kunde gjorts tidigare. Tyvärr verkade boet väldigt dött, det finns nog fler kontakter i eremitens kontaktbok än det finns levande bin där. VI får se när vi lyfter ramarna.Kan det vara så att vi har gjort fel?. Vi la plast runt så det inte skulle bli tvärdrag i springan mellan de 2 lådorna. Vi var noga att inte täppa till nertill. Kanske kondens ?.Spänningen stiger..

Mötet med Bi-bröds mannen 1 Mars.

Borden var fullsatta, och Kent Lörd bar in extra stolar . Lars från Mariestad greppade mikrofonen och drog igång om sitt "Bi-bröd". Jag som nybörjare hade ingen ens vad det var eller ännu mindre hur man fick ut det ur kupan. Med tiden klarnade det:
Skall vara nyttigt, Det är en "bi-produkt" som vi inte brukar spara på,  kan säljas med vinst,enl Lars som var hur trevlig som helst där han stod där framme o höll låda.
1"frys vaxkakor med pollen i sina celler, utan honung/bin i övriga celler."
2."ta sönder kakorna så man fick ut de pellets liknande pollenbitarna ,lägg det på tork".
Såklart finns det maskiner för detta. Grabbarna boys flockades runt en liten maskin som såg ut som en vanlig morotsaft maskin med en annan plåtklinga som slog sönder den genomfrysta  kakan istället. Det lät som om någon i föreningen hade en stor modell  som övriga medlemmar eventuellt kunde utnyttja på något sätt gemensamt. Intresserade får  fråga runt bland borden nästa gång om det stämmer.
Det blev provsmak, och för min del, så kommer jag ta dessa småbruna pelletsbitarna lika ofta som jag tar ricinolja eller fiskolja som tilltugg framför Tv:n till "Lets dance och Bingolotto". Smaken var inte i närheten av Ingrids goa kaga, som togs till kaffet och mumlet över bordsgränserna. Säkert nyttigare,men föll liksom inte i smaken...

Vill Ni veta mer om denna produkt så får ni söka på internet och själv skaffa en uppfattning... 
MVH Göran

Mötesdagar i korthet i vår lokal.

1 Mars, Onsdag kl18:30
Mariestadsmannen Lars Nordberger pratar om "bibröd",med de värdefulla mjölksyrebakterierna.
4 April, Tisdag kl18:30
SBR-mannen Richard Johansson pratar om nuvarande status för VSH-bin. Bin som städar själv bort dom där räliga varroa från boet.

31 Januari årets första möte

Plats: Sköldensborgs träffpunkt, Hebsackersg 6 (länk till mer info).
Tid: 18:30.
Ämne:
Biodlare Thomas Mätsch kommer och visar en Flowhive kupa. och delar med sig av sina erfarenheter  av att använda den speciella sorts av ramar. Är det någon biodlare som har varit totalt isolerad i en grotta under grusbunken i Nyvång dom senaste åren, kan läsa mer på företagets glassiga hemsida: www.honeyflow.com

Även diskussion och beslut om ev gemensamt inköp av trådade LN-ramar från polen.

Och, som säkert likt de senaste 136 åren på föreningens möten, en del bisnack över en skopa kaffe och en himmagjord kagebit..

Ni kommer få ungefär samma text i gult brev via snigelposten.

Frågor: Kontakta Ingrid B 

Nybörjare och Ni som skall köra någon föreläsning på våra möten.  Karta till vår möteslokal finner ni i fliken" Vår standard möteslokal"

År 2016 har kopierats till egen flik. "Året var 2016.."

År 2017 blir numera  huvudsidan, med bortraderade händelser från 2016. Vi säkert kan fylla på med nya händelser under 2017. Tex: Vad har programgruppen dragit ihop för aktiviteter?. Vem vinner 1:a drottningen?. Kommer Ingrid dansa Cancan på bordet i  "vår " samlingslokal vid nästa möte? . Vi får se...

En nybörjares funderingar...

Inför stormen nu i slutet av december spännde jag fast någon kupa med spännband, dagarna efter tittade jag ner hur dom mådde. Nu satt gänget högst upp på ramen under plexiglasskivan. Hmm? allaredan? kommer dom att titta runt o hitta mer käk?. Spänningen stiger...  

Det kom ett mail...
Gäller kanske inte inom vår förening, men kanske någon vill kasta in en bikupa någonstans, eller går igång på deras förslag och hänger på?

"
Hej!
Här kommer en inbjudan till er då vi tror att ni, precis som vi, har en brinnande passion för odling! Vi vill starta ett närverk för alla, föreningar, företag och privatpersoner i Helsingborg, som är intresserade av odling. Vi tror att vi alla skulle kunna dra nytta av varandras kunskap och kanske hitta nya samarbeten, och samtidigt kunna sprida information om odling och hur viktigt det är att det får finnas platser att odla på. Planteringar utan gränser, som nu tar initiativ till detta, är ett stadsodlingsprojekt som finansieras av Helsingborg stad, men nätverket är öppet för alla som är intresserade, inom och utom kommunen, både företag och ideella.
 
Datum: 22 mars
Tid: 14-16.30
Plats: Dropp-in, vid Sundspärlan i Helsingborg

 
Sprid gärna vidare inbjudan till personer du tror kan vara intresserade, och glöm inta att anmäla dig senast den 15 mars till moa.sundberg@helsingborg.se! Frågor ställs också till Moa!

"
 

Vill ni unvika ha PMO odlingar på försök nära dig?..

"GMO odlingar på Potatis och oljekål odlas på minst 3 km avstånd från registrerade biodlingar".
länk till jordbruksverkets sida. Det gäller 2016 års fältförsök, men gäller kanske även 2017?
..Så gör Mårtensson glad, anmäl era bikupor till länstyrelsen. Se länk.

Ulla-Britt Swenson Ulla-Britt Swenson

Lite från (136:e) årsmötet 7/11.

Det gick knappt att få in fler stolar i rummet . Smörgåstårtan och glassen fick hämtas i hallen.
Kent Lörd kan numera gå ut som en vanlig biodlare. Efter 10 år på ordförandeposten har han nu gett ordförandemanteln till  en av våra föredetta "mobila bibliotikarier", Ulla-Britt Swenson. Vi önskar henne lycka till. Kent jobbar så mycket i Belgien så det blir inte mycket tid över till föreningsuppdrag.

Christer Stagling avgick efter många år som styrelseledamot, han har jobbat mycket på våra marknader och försäljningar.

Årets inteckning i Tage Ingelssons vpr. gick till Jörgen Nilsson i Påarp hans honung föll bäst i publiksmaken på Trädgårdsfesten den fick 60 röster, andra plats tog Berit Wahlkvist ( årets rookie) och trea blev Anita Lundgren, samtliga fick diplom.

Vinnare i utlottningen på inlämnade årsrapporter blev: en refraktometer,
Anita Lundgren.

Drottningar gick till: Ole Andersson,  Johan och Jenny Birgersson,  Arne
Assarsson,  Mikael Ohlsson,  Kjell Widmark, Lottenlund Biodling, 
Föreningsbigården,  Malin Ohlsson.

Ni som vann drottningar. Nya regler för i år. Köp själv en drottning för 400:- ,lämna kvitto. Vill ni ha en värstingdrottning får Ni själva stå för det som överstiger.

Ange era bisamhälles placering vart 3:e år till länstyrelsen. Bitillsyningsman Lars Mårtensson påpekade detta under mötet (länk). 

Verksamhetsberättelsen o annat tänkte jag försöka få ut när jag vet hur man skall göra.

Efterlyses: En begagnad bärbar dator till föreningens portabla mikroskop.

Det enda kravet vi har är att den skall fungera, operativsystem Windows. Så ni som har er gamla jobbdator eller liknande som dörrstopp eller fågelbord där hemma, hör av er..

Bortskänkes

Gamla bitidningar årgång 1998-2015 skänkes bort.
/Gertrud Hansson. (Maila webansvarig så får du adressen till Gertrud)

Är Ni som inte tillhör föreningen (ännu) nyfiken på bikurs för nybörjare?.

Länk till studieprogrammet där kursen står med.
 www.sv.se/avdelningar/sv-skaneland/studieprogram1/

Uppbyggnad av  frivillig matrikel har startat.
Allt är frivilligt, vill ni inte, behöver ni inte..
 

Jag har hört önskemål om att medlemmar vill kunna komma åt varandras email och liknande vid behov.  Era frivilliga uppgifter hamnar i en liten medlemslista. Dock gäller följande:
1. Inga uppgifter lämnas till allmänheten, enbart till oss i klubben. Vi kommer att använda ett lösenordskyddad flik.
2. Ni får själv avgöra vad som skall stå med om Er, namn,ort, telefonnr, email, etc.
3. Skicka till mig vad som skall in. (webansvarig)
 

Vi har ett mikroskop och 2st medlemmar som kan hjälpa oss med kontroll av Nosema och ev onormala höga varroatal  i våra bisamhällen

Vi gör enligt följande:

Microscopet kommer att finnas hos Rickard Siegrist och Ingrid Bondeson som också tar emot prov av döda bin, gärna frysta, ca 1 dl är lagom mängd.
Lägg bina i en plastpåse om de är frusna annars papperspåse och märk varje påse.
Vi räknar med att kunna påvisa Nosema och ev. onormalt höga varroatal.
Proverna kan lämnas direkt till ovanstående, eller på annat sätt efter överenskommelse, ofta går det bra att vi hämtar på överenskommen plats i Helsingborg.Resultatet meddelas via mail eller telefon.
Microscopet kan också tas med till våra föreningsmöten så att vi kan undersöka tillsamman om det gäller mindre antal prover.
P.g.a. att Microskopet är känsligt vill vi undvika att transportera det men om du vill får du gärna medverka vid undersökningen av dina prover.
Provanalysen är kostnadsfri för medlemmar i Nordvästra Skånes BF.
Kontakt Rickard Siegrist: rickard.siegrist@telia.com tel. 0739-181441
Ingrid Bondeson: i.b.b@telia.com 0739-775253

 

Länkar

Misstänker du bisjukdomar i dina kupor eller liknande?
Kontakta ditt områdes bitillsynsperson. Han/Hon ger även tillstånd när du vill flytta kuporna utanför områdena.
Länk: Bitillsynsperson register.
 

Vill du bli medlem?

Det går inte bara var medlem i en lokal biförening, utan man måste bli medlem i den stora rikstäckande förbundet SBR också.
Man väljer vid den anmälan vilken lokal förening man sen vill tillhöra, tex den du tittar på nu.. Den lokala biföreningen får en del av summan som du betalar in.
Länk till: SBR
 

Är Ni som inte tillhör föreningen (ännu) nyfiken på bikurs för nybörjare?.

Länk till studieprogrammet där kursen står med.
 www.sv.se/avdelningar/sv-skaneland/studieprogram1/

Behövs hjälp?


Har du fått en bisvärm  hemma i nordvästskåne?
Kontakta Ingrid Bondesson
 0739-775253. Hon kan troligtvis hjälpa dig  leta upp en bioldare som fixar bort det. Den på bilden ruskades ner i en IKEA flyttlåda innan den hamnade i en ny kupa. Många bin blir det.. 

 Besökare

Website counter